Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Delikatne, wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej. Z dodatkiem jajka, serka wiejskiego i kukurydzy. Przepis na około sześć kotletów.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 3 jajka (1 ugotowane na twardo + 2 surowe)
  • gałązka natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do obtoczenia kotletów
  • 100 g serka wiejskiego
  • 40 g kukurydzy konserwowej
  • 1/2 łyżeczki soli + szczypta do posolenia wody z kaszą
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Kaszę zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować pod przykryciem. Podgrzewać aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut) i zostawić pod przykryciem jeszcze na około 5 minut.

Ugotowane na twardo jajko drobno pokroić i wymieszać z kaszą. Dodać posiekaną natkę pietruszki, serek wiejski, 2 łyżki bułki tartej, kukurydzę, 2 surowe jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładne wymieszać. Z masy formować niewielkie kule, które następnie delikatnie rozpłaszczyć. Masa nie jest bardzo zbita ale podczas smażenia kotlety stają się wystarczająco zwarte. Kotlety obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony (do delikatnego zrumienienia).

Podawać np. z surówką ze świeżych warzyw i ziemniakami.

Dodaj komentarz