Kotlety z mięsa drobiowego, papryki oraz podsmażonych pieczarek. Z podanych składników wychodzi 10 średniej wielkości kotletów.
Składniki:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 mała papryka
- 1/2 szklanki startego, żółtego sera
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli
- szczypta suszonego chili
- szczypta pieprzu
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Kurczaka pokroić w kostkę średniej wielkości. W misce wymieszać kurczaka z solą, pieprzem, chili, suszoną papryką, tymiankiem, musztardą i 1 łyżką oleju. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Pieczarki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Wyjąć z lodówki kurczaka i wymieszać go z pieczarkami, papryką, żółtym serem, jajkami i mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety wykładać łyżką na patelnię. Masę nakładać lekko z górką i po chwili rozpłaszczać szpatułką. Smażyć z dwóch stron, na brązowy kolor.
Super!
Idealne połaczenie mięsa i warzyw.
🙂
Pyszne kotleciki 🙂 Bardzo takie lubię 🙂