Kotlety siekane z pieczarkami i papryką

Kotlety siekane z pieczarkami i papryką

Kotlety z mięsa drobiowego, papryki oraz podsmażonych pieczarek. Z podanych składników wychodzi 10 średniej wielkości kotletów.

Składniki:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała papryka
  • 1/2 szklanki startego, żółtego sera
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego chilli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Kurczaka pokroić w kostkę średniej wielkości. W misce wymieszać kurczaka z solą, pieprzem, chilli, suszoną papryką, tymiankiem, musztardą i 1 łyżką oleju. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny.

Pieczarki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Wyjąć z lodówki kurczaka i wymieszać go z pieczarkami, papryką, żółtym serem, jajkami i mąką.

Na patelni rozgrzać olej. Kotlety wykładać łyżką na patelnię. Masę nakładać lekko z górką i po chwili rozpłaszczać szpatułką. Smażyć z dwóch stron, na brązowy kolor.

Kotlety siekane z pieczarkami i papryką 2

2 komentarze

  1. Super!
    Idealne połaczenie mięsa i warzyw.
    🙂

  2. Pyszne kotleciki 🙂 Bardzo takie lubię 🙂

Dodaj komentarz