Kotlety jęczmienno-jajeczne

Kotlety jęczmienno-jajeczne 2

Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej perłowej i jajek, doprawione majerankiem i wędzoną papryką. Podaję z sosem czosnkowym. Z przepisu uzyskacie 8 kotletów średniej wielkości.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej + szczypta soli
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Jajka na twardo ugnieść dokładnie widelcem.

W misce wymieszać łyżką kaszę, jajka na twardo i surowe, bułkę tartą, parmezan oraz przyprawy (paprykę, majeranek, sól, pieprz).

Z powstałej masy wyrabiać ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać.

Kotlety obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Kotlety jęczmienno-jajeczne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*