Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej perłowej i jajek, doprawione majerankiem i wędzoną papryką. Podaję z sosem czosnkowym. Z przepisu uzyskacie 8 kotletów średniej wielkości.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej + szczypta soli
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Jajka na twardo ugnieść dokładnie widelcem.
W misce wymieszać łyżką kaszę, jajka na twardo i surowe, bułkę tartą, parmezan oraz przyprawy (paprykę, majeranek, sól, pieprz).
Z powstałej masy wyrabiać ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać.
Kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.