Kotlety jajeczno-pieczarkowe

kotlety-jajeczno-pieczarkowe-5

Bezmięsne kotlety z jajek i pieczarek. Dobrze smakują same, ale można je też podawać np. z sosem grzybowym. Kotlety są dość delikatne w smaku i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Z podanego przepisu wychodzi 9 średniej wielkości kotletów.

Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • 500 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 surowe jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

kotlety-jajeczno-pieczarkowe-3

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Na dobrze rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.

Dodać pieczarki, sól i pieprz. Smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.

Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać jajka, podsmażoną cebulę i pieczarki oraz surowe jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę.

Z masy formować średniej wielkości kotlety. Lekko je rozpłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

kotlety-jajeczno-pieczarkowe-4

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.