Bezmięsne kotlety z jajek i pieczarek. Dobrze smakują same, ale można je też podawać np. z sosem grzybowym. Kotlety są dość delikatne w smaku i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Z podanego przepisu wychodzi 9 średniej wielkości kotletów.
Składniki:
- 5 jajek na twardo
- 500 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 surowe jajko
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Na dobrze rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.
Dodać pieczarki, sól i pieprz. Smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać jajka, podsmażoną cebulę i pieczarki oraz surowe jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę.
Z masy formować średniej wielkości kotlety. Lekko je rozpłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.