Kotlety z brokułów, jajek, fety i żółtego sera. Feta dodaje słonego smaku, dlatego nie należy ich zbyt mocno solić. Jest to kolejny pomysł na szybki, bezmięsny obiad 🙂 Z przepisu wychodzi 10 średniej wielkości kotletów.
Składniki:
- 1 średni brokuł (ok. 500 g)
- 5 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- 80 g łagodnego żółtego sera
- 100 g sera typu feta
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Cztery jajka ugotować na twardo. Z brokuła oddzielić jasne łodyżki, a ciemne główki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać wodę, a brokuły lekko przestudzić.
Przy pomocy ubijaka do ziemniaków dokładnie rozdrobnić ugotowanego brokuła oraz jajka na twardo. Dodać sól, pieprz, drobno starty żółty ser, surowe jajko, rozdrobnioną fetę i bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Z masy formować ręką lekko rozpłaszczone kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć z dwóch stron, do lekkiego zbrązowienia. Kotlety pozostają na wierzchu delikatnie zielone.