Kotleciki twarogowe

kotleciki-twarogowe-2

Pierwszy raz robiłam takie kotleciki z twarogu i bardzo żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Wcześniej smażyłam nieco podobne placki, ale na słodko (Serniczki z patelni). Na pewno będę jeszcze eksperymentować z różnymi dodatkami np. suszonymi pomidorami, szczypiorkiem czy żółtym serem, bo masa twarogowa stanowi idealną bazę.

Kotleciki robi się szybko i są naprawdę pyszne. Przypominają nieco farsz do pierogów ruskich 😉

Składniki:

  • 250 g półtłustego sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej+ do obtoczenia
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Ser wymieszać z jajkiem, 5 łyżkami mąki, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać zeszkloną cebulę i wszystko dokładnie wymieszać.

Z powstałej masy formować ręką małe kotlety (5 sztuk) i obtaczać je w mące. Kotlety trochę się kleją, ale po obtoczeniu w mące zachowują kształt przy smażeniu. W razie gdyby nie dało się z nich formować kotletów, należy dodać nieco więcej mąki.

Smażyć z obu stron na średnim ogniu, na rozgrzanym na patelni oleju. Można podawać z serkiem śmietankowym, ulubioną sałatą lub np. sosem czosnkowym. Ja jednak zjadłam je same, posypane świeżą bazylią 🙂

kotleciki-twarogowe

Źródło: www.grochemogarnek.pl (przepis nieco zmodyfikowany)

2 komentarze

  1. Mam pytanie. Jaką mąkę do tego użyć?

Dodaj komentarz