Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana.
Składniki:
- 100 g maku
- 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 200 g śmietany 18%
- łazanki
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek
Dzień przed przygotowaniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić, a następnie wylać na sito.
Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier.
Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany.
Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki).
W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy.
Wierzch polać resztą śmietany.