Kluski z makiem

Kluski z makiem

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana.

Składniki:

  • 100 g maku
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g śmietany 18%
  • łazanki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek

Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito.

Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier.

Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany. Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki).

W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy. Wierzch polać resztą śmietany.

Dodaj komentarz