Ograniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych 🙂 Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym.
Kluski:
Sos pomidorowy:
Przecier pomidorowy gotować w garnku z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem i oregano około 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na łyżce oliwy. Do cebuli dodać sos pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos.
Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski wrzucać łyżeczką na gotującą się wodę. Po chwili od wypłynięcia wyjmować je z wody łyżką cedzakową.
Gotowe kluski polać sosem pomidorowym.