Kasza bulgur z zieloną soczewicą, papryką i marchewką, doprawiona aromatycznym kuminem.
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 mała, czerwona papryka
- 1 średnia marchew
- 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Soczewicę namoczyć w zimniej wodzie przez ok. 30 minut.
Zagotować 1 szklankę wody. Na gotującą się wodę dodać 1/2 łyżeczki soli i soczewicę.
Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 40 minut. Odlać na sitku z nadmiaru wody.
Kaszę bulgur wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Również odlać z nadmiaru wody.
Paprykę pokroić w dość grubą kostkę.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę i marchew podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać kmin, oregano, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.
Dodać ugotowaną soczewicę i bulgur. Smażyć na patelni jeszcze przez ok. 5 minut.
Danie pychotka. Zagościło już na stałe w moim jadłospisie. Dziękuję
Bardzo się cieszę 😀
A kmin ma być w całości czy zmielony?
Zmielony 🙂
Moja ulubiona kasza 🙂 Pyszna propozycja 🙂