Kasza bulgur z zieloną soczewicą

Bulgur z soczewicą

Kasza bulgur z zieloną soczewicą, papryką i marchewką, doprawiona aromatycznym kuminem.

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 1 średnia marchew
  • 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Soczewicę namoczyć w zimniej wodzie przez ok. 30 minut.

Zagotować 1 szklankę wody. Na gotującą się wodę dodać 1/2 łyżeczki soli i soczewicę.

Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 40 minut. Odlać na sitku z nadmiaru wody.

Kaszę bulgur wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Również odlać z nadmiaru wody.

Paprykę pokroić w dość grubą kostkę.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Paprykę i marchew podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Dodać kmin, oregano, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.

Dodać ugotowaną soczewicę i bulgur. Smażyć na patelni jeszcze przez ok. 5 minut.

Bulgur z soczewicą 2

5 komentarzy

  1. Danie pychotka. Zagościło już na stałe w moim jadłospisie. Dziękuję

  2. A kmin ma być w całości czy zmielony?

  3. Moja ulubiona kasza 🙂 Pyszna propozycja 🙂

Dodaj komentarz