Karpatka

Karpatka 2

Słodka klasyka – karpatka. Parzone ciasto, które wspaniale faluje się podczas pieczenia oraz waniliowy, budyniowo-maślany krem.

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody

Krem:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 350 g masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Karpatka

CIASTO:

Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać szklankę wody i całość zagotować. Dodać mąkę i ucierać drewnianą łyżką do powstania gęstego, elastycznego ciasta. Odstawić do ostudzenia.

Do ostudzonego ciasta dodać jajka i proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę.

Piekarnik nagrzać do 200°C (funkcja góra-dół). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach ok. 22 x 33 cm. Można również piec w jednej formie, po lekkim ostudzeniu i powtórnym położeniu papieru.

Każdy z blatów piec ok. 20-25 minut (ja piekłam równo 22 minuty). Ciasto powinno się ładnie pofalować i zrumienić.

Ostudzone blaty oddzielić od papieru do pieczenia przy pomocy długiego, ostrego noża.

Karpatka 3

KREM:

Jedną szklankę mleka zmiksować z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną.

W garnku zagotować pozostałe mleko.

Na gotujące się mleko dodawać powoli przygotowaną masę. Zmniejszyć palnik i dokładnie mieszać.

UWAGA: Masę należy dość długo i intensywnie mieszać. Na początku zaczną oddzielać się pojedyncze grudki, następnie krem zacznie się wyraźnie zagęszczać. Dopiero wtedy przy intensywnym mieszaniu, grudki zanikną, a masa stanie się gładka.

Masę odstawić do ostudzenia i co jakiś czas mieszać, tak aby na powierzchni nie powstał kożuch.

Masło zmiksować przez chwilę, aby stało się bardziej napuszone. Dodawać partiami ostudzony budyń (po 2-3 łyżki).

Gotowy krem wyłożyć na jeden z blatów i przykryć drugim. Całość posypać cukrem pudrem.

Ciasto włożyć do lodówki. Podawać dopiero po kilku godzinach chłodzenia.

Karpatka 4

3 komentarze

  1. Zrobiłam krem krok po kroku z przepisu a mimo to jest mączny posmak :/ czy jak masa zgęstnieje to ten posmak zniknie?

  2. Na kawałek tak pysznie wyglądającej Karpatki to ja jestem chętna 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.