Karp cytrynowo-ziołowy

karp

Karp w panierce, zapiekany z cytryną i ziołami. Bardzo aromatyczny. Z przepisu mojego taty 🙂 Taki karp smakuje mi najbardziej.

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 2 cytryny
  • kilkanaście listków bazylii
  • 2 duże jabłka
  • pęczek koperku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia ryby
  • 1 jajko
  • 2 czerwone cebule
  • olej

Karp w ziołach

Dzień przed smażeniem, karpia podzielić na mniejsze kawałki, posolić i zalać olejem.

Dodać sok z jednej cytryny, pieprz i posiekane zioła.

Cebulę i cytrynę pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oleju.

Całość przykryć folią i wstawić do lodówki.

Następnego dnia wyjąć filety z zalewy.

Obtoczyć w jajku i bułce tartej.

Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę.

Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką.

Karp w ziołach 2

Na tej samej patelni usmażyć karpia (z obu stron, do zbrązowienia panierki).

Rybę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.

Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka.

Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut.

Dodaj komentarz