Karp w panierce, zapiekany z cytryną i ziołami. Bardzo aromatyczny. Z przepisu mojego taty 🙂 Taki karp smakuje mi najbardziej.
Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 2 cytryny
- kilkanaście listków bazylii
- 2 duże jabłka
- pęczek koperku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia ryby
- 1 jajko
- 2 czerwone cebule
- olej
Dzień przed smażeniem, karpia podzielić na mniejsze kawałki, posolić i zalać olejem.
Dodać sok z jednej cytryny, pieprz i posiekane zioła.
Cebulę i cytrynę pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oleju.
Całość przykryć folią i wstawić do lodówki.
Następnego dnia wyjąć filety z zalewy.
Obtoczyć w jajku i bułce tartej.
Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę.
Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką.
Na tej samej patelni usmażyć karpia (z obu stron, do zbrązowienia panierki).
Rybę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.
Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka.
Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut.