Karp cytrynowo-ziołowy

karp

Karp w chrupiącej panierce z cytryną i ziołami. Bardzo aromatyczny. Z przepisu mojego taty 🙂 Taki karp smakuje mi najbardziej.

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 2 cytryny
  • kilkanaście listków bazylii
  • 2 duże jabłka
  • pęczek koperku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia ryby
  • 1 jajko
  • 2 czerwone lub białe cebule
  • oliwa z oliwek (do zalewy na karpia)
  • olej do smażenia

Dzień przed smażeniem, karpia posolić i zalać oliwą. Dodać sok z jednej cytryny, pieprz, posiekane zioła. Cebule i cytrynę pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oliwie. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki.

Następnego dnia wyjąć filety z zalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na tej samej patelni usmażyć karpia (z obu stron, do zbrązowienia panierki). Rybę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut.

Dodaj komentarz