Kapusta z soczewicą w sosie pomidorowym

Kapusta w pomidorach 3

Biała kapusta z czerwoną soczewicą, marchewką i sosem pomidorowym. 

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej, łagodnej papryki
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia

Kapustę poszatkować (niezbyt drobno) i przełożyć do dużego garnka.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu i pół szklanki wody.

Garnek przykryć i gotować na małym ogniu.

W tym czasie ugotować czerwoną soczewicę. Soczewicę wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodę. Na 1/2 szklanki soczewicy zagotować 1 szklankę wody. Gotować, aż soczewica wchłonie wodę i zmięknie (ok. 15 minut). Zestawić z ognia i odlać ewentualny nadmiar wody.

Cebulę posiekać w cienkie pióra. Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Dodać marchew, szczyptę soli i pieprzu i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut.

Do kapusty dodać ugotowaną soczewicę, marchew, cebulę, pokrojonego w drobne kawałki pomidora i passatę.

Doprawić sosem sojowym i suszoną papryką.

Gotować jeszcze przez ok. 15 minut.

Kapusta w pomidorach 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.