Biała kapusta z czerwoną soczewicą, marchewką i sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej, łagodnej papryki
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
Kapustę poszatkować (niezbyt drobno) i przełożyć do dużego garnka.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu i pół szklanki wody.
Garnek przykryć i gotować na małym ogniu.
W tym czasie ugotować czerwoną soczewicę. Soczewicę wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodę. Na 1/2 szklanki soczewicy zagotować 1 szklankę wody. Gotować, aż soczewica wchłonie wodę i zmięknie (ok. 15 minut). Zestawić z ognia i odlać ewentualny nadmiar wody.
Cebulę posiekać w cienkie pióra. Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Dodać marchew, szczyptę soli i pieprzu i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut.
Do kapusty dodać ugotowaną soczewicę, marchew, cebulę, pokrojonego w drobne kawałki pomidora i passatę.
Doprawić sosem sojowym i suszoną papryką.
Gotować jeszcze przez ok. 15 minut.