Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

Kapusta z grzybami (suszonymi i mrożonymi) oraz dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole 🙂 Można dodać więcej grzybów. U mnie zazwyczaj ilość grzybów zależy od tego jak udane było grzybobranie w danym roku 😉

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 400 g mrożonych grzybów
  • 3 szklanki suszonych grzybów
  • 70 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • woda
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Mrożone grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki.

Suszone grzyby zalać gorącą wodą.

Kapustę przepłukać wodą na durszlaku i włożyć do dużego garnka.

Do kapusty dodać ok. 3/4 szklanki wody oraz rozmrożone grzyby.

Suszone grzyby wyjąć z wody i również dodać do kapusty.

Nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. Można ją po trochu dodawać do kapusty.

Kapustę gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Uważać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby dodawać trochę wody (najlepiej tej z moczenia grzybów).

Kiedy kapusta zmięknie, dodać olej oraz kaszę jęczmienną perłową.

Gotować do czasu, aż kasza zmięknie.

Kapusta wigilijna 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.