Kapusta pekińska zasmażana

Mniej popularny sposób na podawanie kapusty pekińskiej – zasmażana na patelni z cebulą i kiełbasą.

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 120 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Cebulę i kiełbasę pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na oleju rozgrzanym na dużej patelni.

Kapustę cienko pokroić w poprzek. Zostawić biały głąb.

Kapustę przełożyć na patelnię do cebuli i kiełbasy.

Całość zamieszać i zalać wodą.

Doprawić solą i pieprzem.

Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut (kapusta powinna w tym czasie zmięknąć i wyraźnie zmniejszyć objętość).

Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut (wciąż na małym ogniu), co jakiś czas mieszając.

Na drugiej patelni rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilkę.

Przygotowanym masłem zalać kapustę i wymieszać.

Na koniec dodać posiekany koperek i ponownie dokładnie wymieszać.

2 komentarze

  1. Pekinki nigdy tak nie robiłam. Mam ochotę spróbować.

    • Dla mnie to też była nowość 😉 Przetestowałam przepis, bo miałam nadmiar kapusty pekińskiej. Robi się ekspresowo (mięknie szybciej niż zwykła kapusta). Polecam 🙂

Skomentuj Edyta Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.