Mniej popularny sposób na podawanie kapusty pekińskiej – zasmażana na patelni z cebulą i kiełbasą.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 mała cebula
- 120 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 pęczka koperku
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Cebulę i kiełbasę pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na oleju rozgrzanym na dużej patelni.
Kapustę cienko pokroić w poprzek. Zostawić biały głąb.
Kapustę przełożyć na patelnię do cebuli i kiełbasy.
Całość zamieszać i zalać wodą.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut (kapusta powinna w tym czasie zmięknąć i wyraźnie zmniejszyć objętość).
Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut (wciąż na małym ogniu), co jakiś czas mieszając.
Na drugiej patelni rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilkę.
Przygotowanym masłem zalać kapustę i wymieszać.
Na koniec dodać posiekany koperek i ponownie dokładnie wymieszać.
Pekinki nigdy tak nie robiłam. Mam ochotę spróbować.
Dla mnie to też była nowość 😉 Przetestowałam przepis, bo miałam nadmiar kapusty pekińskiej. Robi się ekspresowo (mięknie szybciej niż zwykła kapusta). Polecam 🙂