Kapuśniak na mięsie drobiowym

Kapuśniak 2

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy.

Z przepisu uzyskacie ok. 2,5 litra zupy.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka (ok. 550 g)
  • 300 g kiełbasy z kurczaka
  • ok. 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • 1 por (tylko jasna część)
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 suszonych liści laurowych
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 średnie ziemniaki
  • sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki)
  • pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki)
  • olej do smażenia

Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Cebulę przekroić na pół.

Wrzucić do dużego (co najmniej 4-litrowego) garnka razem z udkami kurczaka.

Zalać 2 litrami wody.

Dodać natkę pietruszki, pora, wyciśnięty ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.

Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion.

Bulion odcedzić przez sitko (aby wyjąć warzywa i kurczaka) i odstawić na palnik.

Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę.

Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i dalej gotować.

Kiełbasę podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać do zupy (wraz z wytopionym tłuszczem).

Całość gotować, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Na koniec dodać kiszoną kapustę (przepłukaną wcześniej wodą) i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut.

Przed podaniem spróbować i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.

 Kapuśniak

2 komentarze

  1. Apetycznie 🙂 My zawsze dodajemy wędzone żeberka 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.