Kapuśniak na mięsie drobiowym

Kapuśniak

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 300 g kiełbasy z kurczaka
  • ok. 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 selera
  • kawałek pora (ok. 1/2 białej części)
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 suszonych liści laurowych
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 średnie ziemniaki
  • sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki)
  • pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki)

Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Wrzucić do dużego (co najmniej 4-litrowego) garnka razem z udkami kurczaka. Zalać 2 litrami wody.  Dodać natkę pietruszki, pora, wyciśnięty ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa.

Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Na koniec dodać kiszoną kapustę i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem spróbować i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.

Kapuśniak 2

Dodaj komentarz