Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy.
Z przepisu uzyskacie ok. 2,5 litra zupy.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka (ok. 550 g)
- 300 g kiełbasy z kurczaka
- ok. 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 pietruszka
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- 1 por (tylko jasna część)
- pęczek natki pietruszki
- 6 suszonych liści laurowych
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 średnie ziemniaki
- sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki)
- pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki)
- olej do smażenia
Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Cebulę przekroić na pół.
Wrzucić do dużego (co najmniej 4-litrowego) garnka razem z udkami kurczaka.
Zalać 2 litrami wody.
Dodać natkę pietruszki, pora, wyciśnięty ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion.
Bulion odcedzić przez sitko (aby wyjąć warzywa i kurczaka) i odstawić na palnik.
Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i dalej gotować.
Kiełbasę podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać do zupy (wraz z wytopionym tłuszczem).
Całość gotować, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Na koniec dodać kiszoną kapustę (przepłukaną wcześniej wodą) i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut.
Przed podaniem spróbować i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.
Apetycznie 🙂 My zawsze dodajemy wędzone żeberka 🙂
Dziękuję 🙂 W tradycyjnym przepisie powinny być żeberka, ale ja po prostu nie jadam innych mięs niż ryby i drób i dlatego taka wersja 🙂