Kalafior po grecku (Kounoupidi Kapama)

Kalafior po grecku

Kalafior gotowany z pomidorami i odrobiną cynamonu. Danie można podawać samodzielnie np. posypane fetą lub może stanowić ciekawy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.

Dodać wyciśnięty czosnek i przesmażyć przez chwilę, co jakiś czas mieszając.

Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Dodać na patelnię, doprawić solą, pieprzem, cynamonem i smażyć przez ok. 5 minut.

Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć i obrać ze skóry.

Zawartość patelni przerzucić do garnka. Dodać pokrojone pomidory i passatę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż kalafior zmięknie.

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Można posypać pokruszoną fetą.

Kalafior po grecku 2

3 komentarze

  1. Robiłam dwa lata temu. Dzięki za przypomnienie o nim, bo to naprawdę zacne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  2. O muszę koniecznie wypróbować! 🙂

  3. Bardzo ciekawe danie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.