Kajzerki

Kajzerki

Domowe pieczywo jest najlepsze! Mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i charakterystycznym nacięciem na wierzchu, czyli znane wszystkim kajzerki. Idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki masła

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać.

Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż rozczyn zacznie pracować (powierzchnia lekko się spieni i uniesie).

Kajzerki 3

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

W misce wyrobić ciasto z mąki, rozczynu, rozpuszczonego masła i jajka.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 30 minut).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i wyrobić przez kilka minut.

Ciasto podzielić na 7 części. Każdą wyrobić ręką w kulkę i lekko rozpłaszczyć.

Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę.

Każdą bułkę naciąć na wierzchu nożem. Zrobić po 5 nacięć.

Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Formę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Piec ok. 12 minut.

Kajzerki 2

11 komentarzy

  1. Super wyszły mega,tylko ja dałem 13.5 g suchych 🙂

  2. a suchych drozdzy ile dac?

  3. Mam pytanie ile byłek wychodzi z tego przepisu?

  4. Czy rozczyn również przykryc czyms, czy wystarczy tylko że odstawie w ciepłe miejsce?

  5. Jestem początkującą kucharką i jaki rodzaj mąki dać do kajzerek? Zwykła czy tortowa czy jakaś inna? Pozdrawiam

  6. Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Jest najlepsze 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.