Domowe pieczywo jest najlepsze! Mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i charakterystycznym nacięciem na wierzchu, czyli znane wszystkim kajzerki. Idealne na śniadanie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki masła
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż rozczyn zacznie pracować (powierzchnia lekko się spieni i uniesie).
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
W misce wyrobić ciasto z mąki, rozczynu, rozpuszczonego masła i jajka.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 30 minut).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i wyrobić przez kilka minut.
Ciasto podzielić na 7 części. Każdą wyrobić ręką w kulkę i lekko rozpłaszczyć.
Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Każdą bułkę naciąć na wierzchu nożem. Zrobić po 5 nacięć.
Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Formę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Piec ok. 12 minut.
Super wyszły mega,tylko ja dałem 13.5 g suchych 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 też je lubię 🙂
a suchych drozdzy ile dac?
Mniej więcej jedno opakowanie drożdży suchych (7 g).
Mam pytanie ile byłek wychodzi z tego przepisu?
7 średniej wielkości bułek 🙂
Czy rozczyn również przykryc czyms, czy wystarczy tylko że odstawie w ciepłe miejsce?
Ja rozczynu nie przykrywam. Odstawiam odkryty w ciepłe miejsce 🙂
Jestem początkującą kucharką i jaki rodzaj mąki dać do kajzerek? Zwykła czy tortowa czy jakaś inna? Pozdrawiam
Używałam zwykłej pszennej. Życzę udanych wypieków 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Jest najlepsze 🙂