Jak wykorzystać mięso rosołowe?

Mięso rosołowe

Nie lubię mięsa z rosołu, ale staram się nigdy nie marnować jedzenia 🙂 Zawsze kombinuję więc jak można je jeszcze wykorzystać. Przedstawiam Wam jeden z pomysłów. Danie jest bardzo proste. Z poniższego przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego chilli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 duże ziemniaki
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego chilli

Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze części. Sos sojowy wymieszać z olejem (4 łyżeczkami), miodem i kminem rzymskim. Przygotowanym sosem zalać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać.

Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, chilli i wyciśnięty czosnek. Wszystko zamieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni.

Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli.

Podawać z warzywami i łyżeczką jogurtu greckiego lub ulubioną surówką.

Mięso rosołowe 2

2 komentarze

  1. Justyna Opasińska

    ja dzisiaj z rosołowego mięsa zrobiłam naleśnikową lasagne! 😉 a Twój przepis wydaje się inspirowany kuchnią azjatycką, brzmi pysznie 🙂

Dodaj komentarz