Nie lubię mięsa z rosołu, ale staram się nigdy nie marnować jedzenia 🙂 Zawsze kombinuję więc jak można je jeszcze wykorzystać. Przedstawiam Wam jeden z pomysłów. Danie jest bardzo proste. Z poniższego przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego chilli
Dodatkowo:
Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze części. Sos sojowy wymieszać z olejem (4 łyżeczkami), miodem i kminem rzymskim. Przygotowanym sosem zalać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać.
Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, chilli i wyciśnięty czosnek. Wszystko zamieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni.
Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli.
Podawać z warzywami i łyżeczką jogurtu greckiego lub ulubioną surówką.
ja dzisiaj z rosołowego mięsa zrobiłam naleśnikową lasagne! 😉 a Twój przepis wydaje się inspirowany kuchnią azjatycką, brzmi pysznie 🙂
Naleśnikowa lasagne brzmi wspaniale 😀 Przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu nigdy dość 😉