Jajka z kiełbasą zapiekane w kokilkach

Jajka w kokilkach

W niedzielę zawsze można znaleźć nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania. Polecam wtedy jajka zapiekane w kokilkach. Alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy z kiełbasą i cebulą 🙂

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1/2 małej kiełbasy np. śląskiej (ja użyłam kiełbasy drobiowej)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżeczka masła do wysmarowania kokilek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • natka pietruszki do posypania

Piekarnik rozgrzać do temp. 250°C. Cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i kiełbasę, a następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Kokilki wysmarować masłem i przełożyć do nich kiełbasę z warzywami. Posypać solą, pieprzem i suszoną papryką. Na masę nałożyć po 1,5 łyżeczki śmietany i równomiernie rozsmarować. Na wierzch rozbić jajko.

Kokilki wstawić do żaroodpornej formy zalanej wrzącą wodą (woda powinna sięgać do ok. połowy wysokości kokilki).

Zapiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu posypać suszoną papryką i posiekaną natką pietruszki.

Jajka w kokilkach 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.