Jajka po ranczersku (huevos rancheros)

Pomysł na bardzo sycące śniadanie w stylu meksykańskim – sadzone jajko na tortilli z pysznymi dodatkami.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duża lub 2 małe tortille
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czerwonej fasoli + 2 łyżki zalewy z fasoli
  • mały kawałek kiełbasy (użyłam drobiowej) lub boczku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1/4 awokado
  • kilka kawałków papryczek jalapeño z zalewy
  • 1/4 limonki
  • garść liści kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego kminu rzymskiego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki masła

Danie można podawać na tortilli pszennej (przepis na tortillę pszenną TUTAJ) lub kukurydzianej (przepis na tortille kukurydzianą TUTAJ).

Cebulę (czerwoną i zwykłą) oraz kiełbasę pokroić w drobną kostkę.

Pomidory pokroić na połówki i wymieszać z czerwoną cebulą.

Awokado pokroić w cienkie plastry.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć zwykłą cebulę i kiełbasę (jeśli używacie boczku, olej należy pominąć i usmażyć na patelni bez dodatkowego tłuszczu).

Zdjąć z patelni i na tę samą patelnię wrzucić fasolę wraz z zalewą.

Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim.

Fasolę podgrzać przez chwilę, a następnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby uzyskać pastę.

Na drugiej patelni rozpuścić łyżeczkę masła i podgrzać na niej tortillę (z dwóch stron).

Tortillę zdjąć z patelni i ułożyć na talerzu.

Na całości rozsmarować pastę z fasoli.

Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżeczkę masła i usmażyć na niej jajko sadzone.

Jajko położyć na tortilli z fasolą.

Obok wyłożyć kiełbasę z cebulą, awokado, pomidory z czerwoną cebulą i papryczki.

Pomidory i awokado skroić sokiem z limonki.

Całość posypać liśćmi kolendry, solą i pieprzem.

5 komentarzy

  1. Wygląda pysznie. Jeszcze nie robiłam takiego jajka

  2. Lubie jajka na śniadanie. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam

  3. Ciekawy pomysł na połączenie jajek i tortilli, na pewno będzie to sycące śniadanie. Widok apetyczny. 🙂

  4. Bardzo lubię meksykańskie smaki, więc na pewno wypróbuję to danie na śniadanie.

  5. Świetna propozycja na zmianę standardowych śniadań, na coś bardziej egzotycznego i pełnego smaku.

Skomentuj Kasia Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.