Pomysł na bardzo sycące śniadanie w stylu meksykańskim – sadzone jajko na tortilli z pysznymi dodatkami.
Składniki na 1 porcję:
- 1 duża lub 2 małe tortille
- 1 jajko
- 2 łyżki czerwonej fasoli + 2 łyżki zalewy z fasoli
- mały kawałek kiełbasy (użyłam drobiowej) lub boczku
- 1/2 małej cebuli
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1/4 awokado
- kilka kawałków papryczek jalapeño z zalewy
- 1/4 limonki
- garść liści kolendry
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego kminu rzymskiego
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki masła
Danie można podawać na tortilli pszennej (przepis na tortillę pszenną TUTAJ) lub kukurydzianej (przepis na tortille kukurydzianą TUTAJ).
Cebulę (czerwoną i zwykłą) oraz kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
Pomidory pokroić na połówki i wymieszać z czerwoną cebulą.
Awokado pokroić w cienkie plastry.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć zwykłą cebulę i kiełbasę (jeśli używacie boczku, olej należy pominąć i usmażyć na patelni bez dodatkowego tłuszczu).
Zdjąć z patelni i na tę samą patelnię wrzucić fasolę wraz z zalewą.
Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim.
Fasolę podgrzać przez chwilę, a następnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby uzyskać pastę.
Na drugiej patelni rozpuścić łyżeczkę masła i podgrzać na niej tortillę (z dwóch stron).
Tortillę zdjąć z patelni i ułożyć na talerzu.
Na całości rozsmarować pastę z fasoli.
Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżeczkę masła i usmażyć na niej jajko sadzone.
Jajko położyć na tortilli z fasolą.
Obok wyłożyć kiełbasę z cebulą, awokado, pomidory z czerwoną cebulą i papryczki.
Pomidory i awokado skroić sokiem z limonki.
Całość posypać liśćmi kolendry, solą i pieprzem.
Wygląda pysznie. Jeszcze nie robiłam takiego jajka
Lubie jajka na śniadanie. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam
Ciekawy pomysł na połączenie jajek i tortilli, na pewno będzie to sycące śniadanie. Widok apetyczny. 🙂
Bardzo lubię meksykańskie smaki, więc na pewno wypróbuję to danie na śniadanie.
Świetna propozycja na zmianę standardowych śniadań, na coś bardziej egzotycznego i pełnego smaku.