Jajka marynowane w burakach

Efektowne jajka marynowane w burakach z nadzieniem z dodatkiem awokado.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 duży burak
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 100 ml octu jabłkowego

Farsz do jajek:

  • żółtka z ugotowanych jajek
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 miękkiego, dojrzałego awokado
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Jajka ugotować na twardo i zostawić do ostudzenia.

Buraka obrać i pokroić na cienkie plasterki.

Do garnka wlać wodę.

Dodać buraki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, cukier i sól.

Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut (od momentu zagotowania).

Odstawić do przestudzenia.

Z przestudzonej zalewy wyjąć buraki, a dodać ocet.

Całość zamieszać i dodać jajka.

Jajka w zalewie odstawić na ok. 4 godziny.

Jajka wyjąć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół.

Wyjąć z nich żółtka.

Awokado pokroić w kostkę.

Żółtka zblendować z awokado, majonezem, musztardą, solą i pieprzem.

Jajka nadziewać przygotowanym farszem (nakładać łyżeczką lub rękawem cukierniczym).

Gotowe jajka można wyłożyć na mieszankę sałat, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi kiełkami (ja posypałam kiełkami słonecznika).

Inspiracja: https://madameedith.com/ (przepis lekko zmodyfikowany)

3 komentarze

  1. Pięknie prezentują się na talerzu, idealne jako przystawka na uroczystości.

  2. Nigdy nie jadlam takich. Jestem ciekawa smaku

  3. Niezwykle oryginalnie, jeszcze nigdy nie słyszałam o jajkach marynowanych w burakach!

Skomentuj Nikola Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.