Prosty przepis na homara zapiekanego z masłem w piekarniku.
Używam mrożonego homara.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 17 – HOMAR
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 1 mrożony homar
- 60 g masła
- 1/2 natki pietruszki
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Homara dokładnie rozmrozić w lodówce.
Rozmrożonego opłukać pod bieżącą wodą.
Homara przeciąć na pół. Najłatwiej położyć go na stronie brzusznej i przeciąć ostrym nożem cały głowotułów.
Przekręcić na drugą stronę i przeciąć odwłok.
Usunąć znajdujące się wewnątrz głowotułowia zielonkawe i białe części (narządy wewnętrzne), a z odwłoku jelito.
Zostawić tylko jasne mięso.
Odnóża oderwać ręką.
Szczypce naciąć ostrym nożem odsłaniając mięso.
Masło wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, skórką z limonki, wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą.
Homara przełożyć do formy żaroodpornej (dwie połówki ciała, szczypce, odnóża) mięsem do góry.
W odnóżach również znajduje się odrobina mięsa.
Na mięso wyłożyć przygotowane masło.
Całość zapiec w piekarniku z opcją grilla przez ok. 11 minut lub ok. 9 minut, jeśli używamy homara już wstępnie podgotowanego.
Podawać skropione sokiem z limonki.