Homar z piekarnika

Prosty przepis na homara zapiekanego z masłem w piekarniku.

Używam mrożonego homara.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 17 – HOMAR

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 1 mrożony homar
  • 60 g masła
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Homara dokładnie rozmrozić w lodówce.

Rozmrożonego opłukać pod bieżącą wodą.

Homara przeciąć na pół. Najłatwiej położyć go na stronie brzusznej i przeciąć ostrym nożem cały głowotułów.

Przekręcić na drugą stronę i przeciąć odwłok.

Usunąć znajdujące się wewnątrz głowotułowia zielonkawe i białe części (narządy wewnętrzne), a z odwłoku jelito.

Zostawić tylko jasne mięso.

Odnóża oderwać ręką.

Szczypce naciąć ostrym nożem odsłaniając mięso.

Masło wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, skórką z limonki, wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą.

Homara przełożyć do formy żaroodpornej (dwie połówki ciała, szczypce, odnóża) mięsem do góry.

W odnóżach również znajduje się odrobina mięsa.

Na mięso wyłożyć przygotowane masło.

Całość zapiec w piekarniku z opcją grilla przez ok. 11 minut lub ok. 9 minut, jeśli używamy homara już wstępnie podgotowanego.

Podawać skropione sokiem z limonki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*