Drożdżowa gwiazda z nadzieniem makowym.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
- 50 g cukru
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 350 g gotowej masy makowej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- lukier (1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka ciepłej wody)
Drożdże wymieszać łyżką z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru.
Odstawić na 15 minut pod przykryciem.
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Przygotowane drożdże wymieszać z mąką, jajkami i resztą cukru.
Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta, aż składniki się połączą.
Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić.
Podzielić na 4 równe części.
Pierwszą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
Placek ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Na placku rozsmarować łyżką 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzegu bez maku.
Na warstwie maku ułożyć kolejny rozwałkowany placek.
W taki sam sposób postępować z kolejnymi warstwami (uzyskamy 4 drożdżowe placki przełożone 3 warstwami masy makowej).
Ciasto pokroić na 16 części, nie nacinając środka.
Każdy kawałek ciasta obkręcić dwukrotnie. Kręcić parami na zmianę (czyli jeden kawałek w prawo, a drugi w lewo).
Kawałki z każdej pary ciasta zlepić na końcach.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 25 minut.
Polukrować po lekkim przestudzeniu.
Lukier przygotować poprzez utarcie cukru pudru łyżką z wodą.
Inspiracja: https://www.kwestiasmaku.com/ (przepis lekko zmodyfikowany)