Gwiazda makowa

Drożdżowa gwiazda z nadzieniem makowym.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 350 g gotowej masy makowej

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • lukier (1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka ciepłej wody)

Drożdże wymieszać łyżką z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru.

Odstawić na 15 minut pod przykryciem.

Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

Przygotowane drożdże wymieszać z mąką, jajkami i resztą cukru.

Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta, aż składniki się połączą.

Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić.

Podzielić na 4 równe części.

Pierwszą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.

Placek ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Na placku rozsmarować łyżką 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzegu bez maku.

Na warstwie maku ułożyć kolejny rozwałkowany placek.

W taki sam sposób postępować z kolejnymi warstwami (uzyskamy 4 drożdżowe placki przełożone 3 warstwami masy makowej).

Ciasto pokroić na 16 części, nie nacinając środka.

Każdy kawałek ciasta obkręcić dwukrotnie. Kręcić parami na zmianę (czyli jeden kawałek w prawo, a drugi w lewo).

Kawałki z każdej pary ciasta zlepić na końcach.

Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok. 25 minut.

Polukrować po lekkim przestudzeniu.

Lukier przygotować poprzez utarcie cukru pudru łyżką z wodą.

Inspiracja: https://www.kwestiasmaku.com/ (przepis lekko zmodyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.