Grzanka ze szparagami i jajkiem sadzonym

Obowiązkowe śniadanie w sezonie szparagowym – grzanka, szparagi gotowane na parze, sadzone jajko i parmezan.

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 10 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 2 duże kawałki masła
  • mały kawałek parmezanu
  • 2 duże kromki pieczywa
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Ze szparagów odłamać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Opłukać i ugotować na parze (ja przełożyłam na metalowe sitko i gotowałam nad garnkiem z wrzącą wodą, przykrytym pokrywką).

Gotować przez ok. 10 minut.

Wyjąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozpuścić kawałek masła i przesmażyć na nim z dwóch stron kromki pieczywa (najlepszy będzie chleb w stylu wiejskim).

Na drugiej małej patelni w tym samym czasie usmażyć jajka sadzone (smażę pod przykryciem, bez obracania jajka, na kawałku masła).

Na talerzach ułożyć grzanki, a na nie szparagi i jajka.

Całość posypać startym w płatki parmezanem, solą i pieprzem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.