Obowiązkowe śniadanie w sezonie szparagowym – grzanka, szparagi gotowane na parze, sadzone jajko i parmezan.
Składniki na dwie porcje:
- ok. 10 zielonych szparagów
- 2 jajka
- 2 duże kawałki masła
- mały kawałek parmezanu
- 2 duże kromki pieczywa
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ze szparagów odłamać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Opłukać i ugotować na parze (ja przełożyłam na metalowe sitko i gotowałam nad garnkiem z wrzącą wodą, przykrytym pokrywką).
Gotować przez ok. 10 minut.
Wyjąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozpuścić kawałek masła i przesmażyć na nim z dwóch stron kromki pieczywa (najlepszy będzie chleb w stylu wiejskim).
Na drugiej małej patelni w tym samym czasie usmażyć jajka sadzone (smażę pod przykryciem, bez obracania jajka, na kawałku masła).
Na talerzach ułożyć grzanki, a na nie szparagi i jajka.
Całość posypać startym w płatki parmezanem, solą i pieprzem.