Czekoladowa gryczanka z kaszy gryczanej niepalonej. Posypcie ją ulubionymi owocami i orzechami i cudowne śniadanie gotowe.
Poniżej przepis na dwie duże porcje.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 280 ml wody
- 200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowo-kokosowego)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu)
- szczypta soli
Kaszę gryczaną przepłukać dwukrotnie pod wodą, przełożyć do garnka i zalać wodą.
Dodać szczyptę soli, zakryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Unikać odkrywania pokrywki, żeby woda nie parowała.
Do napęczniałej kaszy (kiedy w garnku nie będzie już wody) dodać mleko, syrop klonowy (lub miód), kakao i masło orzechowe.
Całość dokładnie wymieszać.
Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Jeśli kasza jest za rzadka, trzymajcie ją nieco dłużej na ogniu (do uzyskania preferowanej konsystencji).
Gryczankę przełożyć do miseczek, posypać owocami i orzechami.