Gryczanka czekoladowa

Gryczanka czekoladowa 3

Czekoladowa gryczanka z kaszy gryczanej niepalonej. Posypcie ją ulubionymi owocami i orzechami i cudowne śniadanie gotowe.

Poniżej przepis na dwie duże porcje.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 280 ml wody
  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowo-kokosowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu)
  • szczypta soli

Kaszę gryczaną przepłukać dwukrotnie pod wodą, przełożyć do garnka i zalać wodą.

Dodać szczyptę soli, zakryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Unikać odkrywania pokrywki, żeby woda nie parowała.

Gryczanka czekoladowa

Do napęczniałej kaszy (kiedy w garnku nie będzie już wody) dodać  mleko, syrop klonowy (lub miód), kakao i masło orzechowe.

Całość dokładnie wymieszać.

Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Jeśli kasza jest za rzadka, trzymajcie ją nieco dłużej na ogniu (do uzyskania preferowanej konsystencji).

Gryczankę przełożyć do miseczek, posypać owocami i orzechami.

Gryczanka czekoladowa 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.