Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną

Gołąbki z kasza gryczaną 2

Moje pierwsze pieczone gołąbki 🙂 Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów. Można je podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ale dobrze smakują też same, zapieczone w sosie z moczenia grzybów.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kapustę włożyć do dużego garnka i zalać wodą.

Dodać sól.

Gotować pod przykryciem, aż lekko zmięknie.

Odstawić do ostygnięcia.

Gołąbki z kasza gryczaną 4

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości.

Suszone grzyby zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na ok. 15 minut.

Po tym czasie grzyby odcedzić. Zostawić przelaną wodę po grzybach.

Pieczarki i namoczone grzyby zblendować lub bardzo drobno posiekać.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Na patelnię dodać grzyby.

Smażyć do momentu odparowania wody.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Gołąbki z kasza gryczaną

W misce wymieszać kaszę gryczaną i grzyby z cebulą.

Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Z kapusty odrywać pojedyncze liście.

Łyżką nakładać farsz.

Liście zwijać i odcinać twardą końcówkę.

Z przepisu uzyskałam 20 średniej wielkości gołąbków.

Do wody po moczeniu grzybów dodać szczyptę soli.

Gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać wodą z grzybów.

Piec ok. 40 minut w temp. 175°C.

Po upieczeniu można dodatkowo zalać sosem grzybowym lub pomidorowym.

Gołąbki z kasza gryczaną 3

1 komentarz

  1. Pyszne gołąbeczki! I jeszcze takie przypieczone… mniam!

Dodaj komentarz