Gniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16 gniazdek. Piekłam je w foremce do muffinek.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 200 g białego sera twarogowego
- 150 g sera typu feta
- ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 mały ząbek czosnku
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać ziemniaki, cebulę, jajka, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz zioła prowansalskie.
Silikonową formę do muffinek wysmarować olejem. Do każdej foremki nakładać łyżką masę ziemniaczaną, lekko ugniatając i formując w kształt gniazdka.
Piec 25 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu odstawić na ok. 10 minut do przestudzenia. Brzegi każdego gniazdka oddzielić od foremki nożem. Wyjmować przy pomocy dużej łyżki. Gniazdka są dość delikatne.
Ser twarogowy ugnieść widelcem z fetą. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Masę serową nakładać łyżką do każdego gniazdka ziemniaczanego.
Super alternatywa dla placków ziemniaczanych 🙂 wygląda obłędnie! 🙂