Gniazdka ziemniaczane z masą serową

gniazdka-ziemniaczane-2

Gniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16 gniazdek. Piekłam je w foremce do muffinek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 150 g sera typu feta
  • ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać ziemniaki, cebulę, jajka, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz zioła prowansalskie.

Silikonową formę do muffinek wysmarować olejem. Do każdej foremki nakładać łyżką masę ziemniaczaną, lekko ugniatając i formując w kształt gniazdka.

gniazdka-ziemniaczane-3

Piec 25 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu odstawić na ok. 10 minut do przestudzenia. Brzegi każdego gniazdka oddzielić od foremki nożem. Wyjmować przy pomocy dużej łyżki. Gniazdka są dość delikatne.

Ser twarogowy ugnieść widelcem z fetą. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Masę serową nakładać łyżką do każdego gniazdka ziemniaczanego.

gniazdka-ziemniaczane

Jeden komentarz

  1. Super alternatywa dla placków ziemniaczanych 🙂 wygląda obłędnie! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.