Fuczki

Fuczki

Fuczki to bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować ich w oryginale, więc bazuję na przepisach znalezionych w internecie. Wyszły pyszne – miękkie, kapuściane wnętrze i chrupiąca skórka. Jeśli robicie takie w domu, podzielcie się koniecznie swoimi uwagami co do składu i proporcji w komentarzach. 

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej (z dodatkiem marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego kminku
  • olej do smażenia

Kapustę dokładnie odcisnąć i drobno posiekać.

Mąkę zmiksować z jajami, mlekiem i przyprawami.

Do masy dodać posiekaną kapustę i całość wymieszać łyżką.

Placki smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym na patelni oleju.

Z przepisu wyszło mi 16 dość grubych placków.

Na jeden placek wykorzystywałam czubatą łyżkę masy.

Placki po usmażeniu odkładać na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Fuczki 2

Źródło: http://slodkoslodka83.blogspot.com/

12 komentarzy

  1. Nigdy jeszcze takich nie próbowałam, ale smakowicie wyglądają i chętnie wypróbuję 🙂

  2. Piszę z Włoch. Kraj piękny, ale kiszonej kapusty brak. Zresztą tak samo jak ogórków kiszonych. Na szczęście albo da przywieźć, albo mamy sklepik z produktami polskimi.

  3. Ale mam smaka…Mimo, że mam utrudniony dostęp do kiszonej kapusty, muszę je zrobić.

  4. Przepis kupujemy w 100% 🙂

  5. Pochodzę z Bieszczad i wiem, że to piękna kraina z pyszną kuchnią! 🙂 Polecam te góry dla każdego :* Choć obecnie mieszkam na Śląsku nigdy nie przestałam lubić Bieszczad <3 Fuczki wyszły Ci pięknie! Gratuluję! Zapraszam do siebie: http://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/09/wiem-jak-to-jest-ponac-zywcem.html

    • Miałam nadzieję, że ktoś z Bieszczad się odezwie 🙂 Mogę wiedzieć jak u Ciebie w domu robiło się fuczki? Spotkałam się z opinią, że robi się z gotowanej kapusty. Czy wtedy to nadal są fuczki? 🙂 Chętnie zajrzę też do Ciebie na bloga. Dziękuję za zaproszenie. Pozdrawiam

  6. Będzie robione:D Brzmi mega smacznie:)

Skomentuj AniaM. Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.