Frittata z fetą i pomidorami

Frittata z fetą i pomidorami

Frittata to świetny pomysł na śniadanie. Przy niewielkim wysiłku uzyskujemy pyszne, sycące i dość efektowne danie. Dzisiaj prezentuję wersję z fetą, suszonymi i świeżymi pomidorami oraz parmezanem. Całość posypana rukolą i bazylią.

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego chilli
  • 3 pomidory koktajlowe
  • 3 łyżeczki fety
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka masła
  • garść rukoli
  • kilka liści świeżej bazylii

UWAGA: Będziecie potrzebować patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku.

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Jajka rozbić do miseczki i wymieszać widelcem z solą i chilli. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z jajkami.

Pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki.

Na patelni o średnicy ok. 20 -22 cm rozpuścić masło. Wylać na nie masę jajeczną. Posypać rozdrobnioną fetą. Smażyć przez ok. 1 minutę i posypać parmezanem oraz pomidorami koktajlowymi. Smażyć kolejną 1 minutę.

Następnie patelnię wraz z frittatą wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 12 minut.

Po upieczeniu posypać rukolą i bazylią.

Frittata z fetą i pomidorami 2

1 komentarz

  1. Pysznie wygląda i tak na pewno smakuje 🙂

Dodaj komentarz