Frittata to świetny pomysł na śniadanie. Przy niewielkim wysiłku uzyskujemy pyszne, sycące i dość efektowne danie. Dzisiaj prezentuję wersję z fetą, suszonymi i świeżymi pomidorami oraz parmezanem. Całość posypana rukolą i bazylią.
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- szczypta suszonego chilli
- 3 pomidory koktajlowe
- 3 łyżeczki fety
- 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka masła
- garść rukoli
- kilka liści świeżej bazylii
UWAGA: Będziecie potrzebować patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Jajka rozbić do miseczki i wymieszać widelcem z solą i chilli. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z jajkami.
Pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki.
Na patelni o średnicy ok. 20 -22 cm rozpuścić masło. Wylać na nie masę jajeczną. Posypać rozdrobnioną fetą. Smażyć przez ok. 1 minutę i posypać parmezanem oraz pomidorami koktajlowymi. Smażyć kolejną 1 minutę.
Następnie patelnię wraz z frittatą wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 12 minut.
Po upieczeniu posypać rukolą i bazylią.
Pysznie wygląda i tak na pewno smakuje 🙂