Klasyczne focaccia, czyli pyszna włoska przekąską z ciasta drożdżowego. Tym razem z dodatkiem rozmarynu, gruboziarnistej soli i oliwy z oliwek.
Ciasto:
Dodatki:
Drożdże wymieszać z mąką.
Dodać wodę, sól i oliwę i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania).
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm.
Ciasto przełożyć do formy i nakłuć w kilku miejscach np. końcem drewnianej łyżki.
Odstawić jeszcze na około 20 minut przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 250°C.
Ciasto skropić dość obficie oliwą, posypać gruboziarnistą solą i listkami rozmarynu.
Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Mmm pycha! Świetny przepis, szybki i nieskomplikowany zaraz zabieram się za pieczenie następnej polecam!
Zapowiada się rewelacyjnie 🙂 Chętnie zjadłabym kawałek tego cuda 🙂