Focaccia z rozmarynem i solą morską

Focaccia z rozmarynem i solą

Klasyczne focaccia, czyli pyszna włoska przekąską z ciasta drożdżowego. Tym razem z dodatkiem rozmarynu, gruboziarnistej soli i oliwy z oliwek.

Ciasto:

  • 8 g suchych drożdży
  • 400 g mąki pszennej + do podsypywania ciasta
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • szczypta gruboziarnistej soli morskiej
  • oliwa z oliwek do polania

Drożdże wymieszać z mąką.

Dodać wodę, sól i oliwę i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania).

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.

Focaccia z rozmarynem i solą 3

Ciasto rozwałkować podsypując mąką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm.

Ciasto przełożyć do formy i nakłuć w kilku miejscach np. końcem drewnianej łyżki.

Odstawić jeszcze na około 20 minut przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 250°C.

Ciasto skropić dość obficie oliwą, posypać gruboziarnistą solą i listkami rozmarynu.

Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.

Focaccia z rozmarynem i solą 2

1 komentarz

  1. Zapowiada się rewelacyjnie 🙂 Chętnie zjadłabym kawałek tego cuda 🙂

Dodaj komentarz