Focaccia z oliwkami i pomidorami

Focaccia

Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią.

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej + do podsypywania ciasta
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 5 zielonych oliwek
  • łyżeczka gruboziarnistej soli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 listki świeżej bazylii
  • oliwa do skropienia ciasta i wysmarowania formy

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku.

Wymieszać z mąką, wodą, solą i oliwą.

Wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce i zostawić do czasu podwojenia objętości.

Focaccia 2

Ciasto rozwałkować podsypując mąką.

Formę wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm.

Ciasto nakłuć w kilku miejscach np. końcem drewnianej łyżki i odstawić jeszcze na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Ciasto skropić dość obficie oliwą i ułożyć na nim pokrojone pomidory i oliwki. Całość posypać solą i oregano.

Piec około 15-20 minut do momentu aż przybiorą lekko brązowy kolor.

Po upieczeniu posypać pokrojoną bazylią.

Focaccia 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.