Fit ciasto bananowe

Nieco zdrowsza wersja ciasta bananowego – bez mąki pszennej i cukru. Żeby wzbogacić smak, dodałam suszoną żurawinę i pistacje.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść łuskanych pistacji
  • garść suszonej żurawiny

Płatki owsiane drobno zmielić.

Banany rozgnieść dokładnie widelcem.

W misce zmiksować zmielone płatki, rozgniecione banany, mąkę migdałową, jajka, sodę i cynamon.

Dodać posiekaną żurawinę i pistacje.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o wymiarach ok. 12 x 23 cm.

Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Piec z termoobiegiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*