
Nieco zdrowsza wersja ciasta bananowego – bez mąki pszennej i cukru. Żeby wzbogacić smak, dodałam suszoną żurawinę i pistacje.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść łuskanych pistacji
- garść suszonej żurawiny
Płatki owsiane drobno zmielić.
Banany rozgnieść dokładnie widelcem.

W misce zmiksować zmielone płatki, rozgniecione banany, mąkę migdałową, jajka, sodę i cynamon.
Dodać posiekaną żurawinę i pistacje.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o wymiarach ok. 12 x 23 cm.
Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Piec z termoobiegiem.
