Fasolka po bretońsku

fasolka-po-bretonsku

To danie, które uwielbiam. Znane chyba każdemu. Z dużą ilością fasoli, cebuli i kiełbasy. Nie jest to potrawa lekkostrawna 😉 Lubię kiedy jest trochę więcej sosu pomidorowego. Niestety przygotowanie fasolki po bretońsku zajmuje bardzo dużo czasu (długie gotowanie). To jedno z tych dań, które z dnia na dzień stają się coraz lepsze 😉

Składniki:

  • 400 g białej fasoli typu „Piękny Jaś”
  • 300 g kiełbasy (użyłam kiełbasy drobiowej)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 4 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Fasolę przesypać do dużego garnka (ok. 4 l) i zalać wodą tak aby sięgała ona ok. 10 cm powyżej poziomu fasoli i zostawić na co najmniej 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny (aż fasola wyraźnie zmięknie).

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i kiełbasę. Do garnka z fasolą dodać sól, pieprz, liście laurowe, suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotować jeszcze przez ok. godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz