Falafel

Falafel 2

Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów.

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry
  • 1 duża garść świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc pod przykryciem. Po tym czasie dokładnie odcedzić na durszlaku (zostawić na ok. 15 minut) i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem, kminem i kolendrą. Do gotowej masy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę (słodką i ostrą), sól, cynamon i sodę.

Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką małe kulki. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (olej powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości kotlecików).

Po zdjęciu z patelni położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru oleju.

Falafel

Dodaj komentarz