
Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie, z ryżem lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 15 średnich kotletów.
Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- 2 średnie cebule
- 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry
- 1 duża garść świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc pod przykryciem.
Po tym czasie dokładnie odcedzić na durszlaku (zostawić na ok. 15 minut) i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem, kminem i kolendrą.
Do gotowej masy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę (słodką i ostrą), sól, cynamon i sodę.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować ręką małe kulki.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (olej powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości kotlecików).
Po zdjęciu z patelni położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru oleju.
