Enchilada z kurczakiem

Enchilada z kurczakiem

Tortille wypełnione farszem z kurczaka, kukurydzy, papryki i czarnej fasoli. Całość zapieczona pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Danie posypuję guacamole i świeżą kolendrą.

Składniki:

  • 4 pszenne tortille (przepis na domowe tortille znajdziecie tutaj – tortilla)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 szklanki czarnej fasoli konserwowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki suszonej
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • szczypta soli
  • garść liści świeżej kolendry

Dodatkowo:

  • 1 kula (125 g) mozzarelli
  • liście świeżej kolendry

Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć wraz z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym na patelni oleju.

Kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię.

Doprawić solą, oregano, kminem rzymskim i ostrą papryką.

Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię.

Zamieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Dodać pomidory.

Dokładnie wymieszać i gotować, aż sos się zagęści.

Na koniec dodać kukurydzę i fasolę.

Enchilada z kurczakiem 2

W małym garnku przygotować sos pomidorowy.

Pomidory wymieszać z oregano, solą, pieprzem, cukrem i wyciśniętym czosnkiem.

Gotować na małym ogniu przez około 15 minut.

Tortille wypełnić przygotowanym farszem i zawinąć.

Na dnie małego naczynia żaroodpornego wyłożyć ok. 1/4 przygotowanego sosu pomidorowego.

Na to ułożyć napełnione farszem tortille.

Całość polać resztą sosu.

Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.

Zapiekać przez ok. 15 minut w temp. 180°C.

W trakcie zapiekania przygotować guacamole.

Obrane awokado zblendować z sokiem z limonki, cebulą, solą i kolendrą.

Na gotowym daniu po wyjęciu z piekarnika ułożyć guacamole.

Całość posypać świeżą kolendrą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.