Tortille wypełnione farszem z kurczaka, kukurydzy, papryki i czarnej fasoli. Całość zapieczona pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Danie posypuję guacamole i świeżą kolendrą.
Składniki:
- 4 pszenne tortille (przepis na domowe tortille znajdziecie tutaj – tortilla)
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1/2 szklanki czarnej fasoli konserwowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki suszonej
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 300 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- szczypta soli
- garść liści świeżej kolendry
Dodatkowo:
- 1 kula (125 g) mozzarelli
- liście świeżej kolendry
Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć wraz z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym na patelni oleju.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię.
Doprawić solą, oregano, kminem rzymskim i ostrą papryką.
Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię.
Zamieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Dodać pomidory.
Dokładnie wymieszać i gotować, aż sos się zagęści.
Na koniec dodać kukurydzę i fasolę.
W małym garnku przygotować sos pomidorowy.
Pomidory wymieszać z oregano, solą, pieprzem, cukrem i wyciśniętym czosnkiem.
Gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Tortille wypełnić przygotowanym farszem i zawinąć.
Na dnie małego naczynia żaroodpornego wyłożyć ok. 1/4 przygotowanego sosu pomidorowego.
Na to ułożyć napełnione farszem tortille.
Całość polać resztą sosu.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
Zapiekać przez ok. 15 minut w temp. 180°C.
W trakcie zapiekania przygotować guacamole.
Obrane awokado zblendować z sokiem z limonki, cebulą, solą i kolendrą.
Na gotowym daniu po wyjęciu z piekarnika ułożyć guacamole.
Całość posypać świeżą kolendrą.