Dorsz w porach i marchewce

Dorsz w porach i marchewce

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g)
  • 3 duże marchewki
  • 2 pory (tylko biała część)
  • sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw)
  • szczypta pieprzu
  • ok. 4 łyżek oleju

Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać  3 łyżkami oleju i wstawić  na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę.

Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając.

Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Dorsz w porach i marchewce 2

Dodaj komentarz