Dorsz pieczony z bakłażanem i ziemniakami

Dorsz z ziemniakami i bakłażanem

Ryba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim.

Składniki:

  • 2 porcje polędwicy z dorsza (ok. 300-400 g)
  • 1/2 bakłażana
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g fety
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta soli
  • garść liści bazylii
  • ok. 100 g mieszanki sałat (najlepiej z rukolą)
  • 2 łyżki oleju

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Polać olejem, posypać wyciśniętym czosnkiem, solą i oregano.

Wymieszać łyżką, aby ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Rybę posolić.

Bakłażana pokroić w kostkę.

Dorsza i bakłażana dodać do ziemniaków (po ok. 20 minutach pieczenia).

Piec przez następne 20 minut.

Pod koniec dodać pomidory koktajlowe pokrojone na połówki.

Na dwóch talerzach ułożyć mieszankę sałat.

Na sałatę wyjąć gotową rybę z warzywami.

Całość posypać pokruszoną fetą i liśćmi bazylii.

Dorsz z ziemniakami i bakłażanem 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.