Donuts (pączki amerykańskie)

Amerykańskie pączki z dziurką.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 14 – Donuts

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka wódki

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • opcjonalnie 4 łyżeczki soku malinowego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka do podsypywania
  • orzechy włoskie, pistacje, owoce liofilizowane do posypania

Ciepłe (nie gorące!) mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i 2 łyżeczkami cukru.

Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Masło rozpuścić.

Rozczyn z drożdży wymieszać z pozostałą mąką i cukrem oraz jajkiem.

Wyrobić ciasto (najwygodniej wyrabiać robotem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciast).

Pod koniec wyrabiania dodać masło oraz wódkę.

Wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.

Odstawić przykryte ściereczką do czasu podwojenia objętości.

Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 cm.

Z ciasta wykrawać okręgi o średnicy ok. 8 cm.

Następnie w każdym okręgu zrobić dziurkę przy pomocy np. kieliszka o średnicy ok. 3 cm.

Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i powtórzyć proces wykrawania.

Uzyskałam 9 donutów o średnicy 8 cm.

Wycięte donuty zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.

Pączki smażyć partiami w garnku na rozgrzanym do 175ºC oleju (powinny móc swobodnie pływać).

Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Odkładać na papierowe ręczniki w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.

Ostudzone donuty polukrować.

Cukier puder zmiksować z białkiem i sokiem z cytryny.

Ja połowę lukru zabarwiłam na różowo dodając sok malinowy.

Polukrowane pączki można posypać dodatkowo np. pistacjami, orzechami włoskimi czy liofilizowanymi owocami.

Ja swoje posypałam pistacjami i liofilizowanymi malinami.

Inspiracja: https://www.domowe-wypieki.pl/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*