Domowa tortilla

Tortilla 2

Placki tortilli doczekały się w końcu oddzielnego wpisu 🙂 Wykorzystuję je w wielu potrawach, a przepis na nie możecie znaleźć przy opisie burrito. Są elastyczne, łatwe do wykonania i dużo lepsze od tych sklepowych.

Z przepisu wychodzi 6 placków o średnicy ok. 22 cm.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Tortilla

Masło rozpuścić w gorącej wodzie.

Dodać do mąki i soli.

Wyrobić ciasto. Najłatwiej wyrobić przy pomocy miksera/robota planetarnego z łopatkami do wyrabiania ciasta (tę opcję polecam).

Ciasto odstawić na godzinę.

Po tym czasie podzielić na 6 części.

Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm.

W czasie wałkowania ciasto podsypywać delikatnie mąką.

Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek).

Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.

Tortilla 3

3 komentarze

  1. Rewelacyjny przepis Wreszcie tortilla, która jest
    elastyczna ☺️

  2. Również robię domową tortillę. Uwielbiam, to świetny dodatek do wielu potraw 🙂

  3. Pysznie wygląda. 🙂 Robię podobna i domowa tortilla jest świetna 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.