Placki z otrębów owsianych. W sam raz na śniadanie. Nie są tak mięciutkie jak klasyczne placki. Mogą być odpowiednikiem pieczywa dla osób na diecie 😉 Podaję je raczej na wytrawnie np. posmarowane serkiem twarogowym i posypane pokrojonym pomidorem lub ogórkiem.
Z przepisu wychodzą 4 małe placki (smażone na patelni o średnicy ok. 15 cm).
Składniki:
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 2 jajka
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Otręby zmiksować z jajkami, jogurtem naturalnym i solą. Odstawić na około 15 minut, aż otręby napęcznieją.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.
Masę wylać na patelnię i przykryć pokrywką. Placki smażą się dużo dłużej niż klasyczne placki pszenne. Przekręcać kiedy będą wyraźnie usmażone i zwarte. Jeśli przy próbie przekręcania rozpadają się, odczekać dłużej.
Z owocami muszą świetnie smakować 🙂
Bardzo apetyczne 🙂