Dietetyczne placki otrębowe

Placki otrębowe 2

Placki z otrębów owsianych. W sam raz na śniadanie. Nie są tak mięciutkie jak klasyczne placki. Mogą być odpowiednikiem pieczywa dla osób na diecie 😉 Podaję je raczej na wytrawnie np. posmarowane serkiem twarogowym i posypane pokrojonym pomidorem lub ogórkiem.

Z przepisu wychodzą 4 małe placki (smażone na patelni o średnicy ok. 15 cm).

Składniki:

  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Otręby zmiksować z jajkami, jogurtem naturalnym i solą. Odstawić na około 15 minut, aż otręby napęcznieją.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.

Masę wylać na patelnię i przykryć pokrywką. Placki smażą się dużo dłużej niż klasyczne placki pszenne. Przekręcać kiedy będą wyraźnie usmażone i zwarte. Jeśli przy próbie przekręcania rozpadają się, odczekać dłużej.

Placki otrębowe 3

2 komentarze

  1. Z owocami muszą świetnie smakować 🙂

  2. Bardzo apetyczne 🙂

Dodaj komentarz