Dietetyczna kapusta z kurczakiem

Dietetyczna kapusta z kurczakiem

Danie z kapusty, kurczaka i warzyw. Wymaga długiego gotowania, żeby kapusta odpowiednio zmiękła.

Może na zdjęciach danie to nie prezentuje się zbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne, a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek.

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g)
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki wody

Kapustę pokroić i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Dietetyczna kapusta z kurczakiem 2

W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę.

Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć.

Doprawić suszoną papryką, czosnkiem i pieprzem.

Gotować minimum 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie dodać pomidory z puszki, spróbować i w razie konieczności doprawić.

Gotować bez przykrycia do czasu, aż kapusta będzie bardzo miękka, a sos nieco się zagęści.

Co jakiś czas mieszać.

Podawać np. z pieczywem, ale dobrze smakuje też bez dodatków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.