Danie z kapusty, kurczaka i warzyw. Wymaga długiego gotowania, żeby kapusta odpowiednio zmiękła.
Może na zdjęciach danie to nie prezentuje się zbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne, a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g)
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki wody
Kapustę pokroić i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę.
Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć.
Doprawić suszoną papryką, czosnkiem i pieprzem.
Gotować minimum 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodać pomidory z puszki, spróbować i w razie konieczności doprawić.
Gotować bez przykrycia do czasu, aż kapusta będzie bardzo miękka, a sos nieco się zagęści.
Co jakiś czas mieszać.
Podawać np. z pieczywem, ale dobrze smakuje też bez dodatków.