Dietetyczna kapusta z kurczakiem

Kapusta z kurczakiem

Danie z kapusty, kurczaka i warzyw. Wymaga długiego gotowania żeby kapusta odpowiednio zmiękła. Może na zdjęciach nie prezentuje się zbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek.

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g)
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki wody

Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem i pieprzem. Gotować minimum 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, spróbować i w razie konieczności doprawić. Gotować bez przykrycia do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka a sos nieco się zagęści. Co jakiś czas mieszać. Podawać np. z pieczywem ale dobrze smakuje też bez dodatków.

Dodaj komentarz