Deser z musem truskawkowym

deser trusk.

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający.

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g truskawek
  • skórka otarta z połowy cytryny

Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki.

Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną. Powstały mus wylać na serek i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

deser trusk. 2

Dodaj komentarz