Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający.
Składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 250 g truskawek
- skórka otarta z połowy cytryny
Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki.
Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną. Powstały mus wylać na serek i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.