Comber czekoladowy z domowymi lodami

Comber czekoladowy 2

Mocno czekoladowy comber nasączony wiśniówką. Jeśli dołożycie do tego lody domowej roboty, to stworzycie naprawdę niesamowity deser, który posmakuje każdemu.

Pierwszy raz robiłam samodzielnie lody przy użyciu specjalnej maszynki i muszę przyznać, że jestem zachwycona. Lody są proste do wykonania, a maszynka stwarza tak wiele możliwości eksperymentowania z dodatkami i smakami, że domowe lody na pewno zagoszczą na stałe w mojej kuchni. Polecam wypróbować.

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • do polewy: 2 łyżki masła + 2 łyżki kakao
  • do nasączenia: 1/2 szklanki mocnej herbaty + 2 kieliszki wiśniówki
  • do posypania: garść orzechów lub migdałów
  • masło do wysmarowania formy
  • forma półokrągła o długości 31 cm (znajdziecie ją np. tutaj)

Comber czekoladowy 3

Do wyrobu domowych lodów użyłam maszynki Tescoma. Wraz z maszynką dostałam książeczkę z przepisami na lody. Jeden z pomysłów prezentuję poniżej.

Lody śmietankowe z orzechami:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g orzechów włoskich

 

Naczynie do mrożenia, które jest częścią maszynki do lodów, należy schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 18 godzin.

Śmietanę zmiksować z mlekiem i cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Schłodzić w lodówce.

Złożyć maszynkę do lodów. Masę przelać do schłodzonego naczynia do mrożenia i od razu zacząć mieszać przy pomocy mieszadeł.

W trakcie mieszania dodać drobno posiekane orzechy.

Lody mieszałam przez ok. 15-20 minut.

Gotowe lody przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki.

Comber:

Masło rozpuścić w garnku z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą. Gotować na małym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić.

Z przygotowanej masy odłożyć 6 łyżek (przyda się później do polewy).

Białka ubić na sztywną pianę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Zmiksować z żółtkami i przygotowaną masą czekoladową.

Na koniec dodać ubite białka i miksować na niskich obrotach tylko do momentu połączenia.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem.

Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.

Comber czekoladowy

Po ostudzeniu ciasto nasączyć herbatą wymieszaną z wiśniówką.

Przygotować polewę: odłożoną część masy czekoladowej podgrzać i kiedy będzie już z powrotem płynna, dodać masło (2 łyżki) i kakao (2 łyżki). Gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia.

Ciasto polać polewą i posypać drobno posiekanymi migdałami lub orzechami.

 

2 komentarze

  1. Mi też smakował deser. Zresztą całej rodzince też 🙂

  2. Genialny deser! Niebo w gębie 🙂

Dodaj komentarz