Mocno czekoladowy comber nasączony wiśniówką. Jeśli dołożycie do tego lody domowej roboty, to stworzycie naprawdę niesamowity deser, który posmakuje każdemu.
Pierwszy raz robiłam samodzielnie lody przy użyciu specjalnej maszynki i muszę przyznać, że jestem zachwycona. Lody są proste do wykonania, a maszynka stwarza tak wiele możliwości eksperymentowania z dodatkami i smakami, że domowe lody na pewno zagoszczą na stałe w mojej kuchni. Polecam wypróbować.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 180 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- do polewy: 2 łyżki masła + 2 łyżki kakao
- do nasączenia: 1/2 szklanki mocnej herbaty + 2 kieliszki wiśniówki
- do posypania: garść orzechów lub migdałów
- masło do wysmarowania formy
- forma półokrągła o długości 31 cm (znajdziecie ją np. tutaj)
Do wyrobu domowych lodów użyłam maszynki Tescoma. Wraz z maszynką dostałam książeczkę z przepisami na lody. Jeden z pomysłów prezentuję poniżej.
Lody śmietankowe z orzechami:
- 400 ml śmietany 30%
- 150 ml mleka 3,2%
- 60 g cukru pudru
- 60 g orzechów włoskich
Naczynie do mrożenia, które jest częścią maszynki do lodów, należy schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 18 godzin.
Śmietanę zmiksować z mlekiem i cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Schłodzić w lodówce.
Złożyć maszynkę do lodów. Masę przelać do schłodzonego naczynia do mrożenia i od razu zacząć mieszać przy pomocy mieszadeł.
W trakcie mieszania dodać drobno posiekane orzechy.
Lody mieszałam przez ok. 15-20 minut.
Gotowe lody przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki.
Comber:
Masło rozpuścić w garnku z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą. Gotować na małym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić.
Z przygotowanej masy odłożyć 6 łyżek (przyda się później do polewy).
Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować z żółtkami i przygotowaną masą czekoladową.
Na koniec dodać ubite białka i miksować na niskich obrotach tylko do momentu połączenia.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.
Po ostudzeniu ciasto nasączyć herbatą wymieszaną z wiśniówką.
Przygotować polewę: odłożoną część masy czekoladowej podgrzać i kiedy będzie już z powrotem płynna, dodać masło (2 łyżki) i kakao (2 łyżki). Gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia.
Ciasto polać polewą i posypać drobno posiekanymi migdałami lub orzechami.
Mi też smakował deser. Zresztą całej rodzince też 🙂
Genialny deser! Niebo w gębie 🙂