Cilbir – jajka po turecku

Cilbir

Rewelacyjny pomysł na śniadanie – jajka w koszulkach z jogurtem greckim. Całość polana masłem z pastą tahini, posypana chili i natką pietruszki.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta startych płatków chili
  • garść liści natki pietruszki

Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem i wyłożyć na talerz.

Przygotować jajka w koszulkach.

Jajka w koszulkach:

W ok. 2,5 litrowym garnku zagotować wodę.

Do wody dodać ocet. Zmniejszyć ogień na najmniejszy.

Jajko przelać do małej miseczki i ostrożnie zsunąć je do wody.

Odczekać chwilkę i delikatnie zagarnąć łyżką cedzakową białko, które pewnie delikatnie się rozlało (łyżką uformować odpowiedni kształt).

Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić z nadmiaru wody.

Jajka gotowałam po kolei, oddzielnie.

Cilbir 2

W czasie kiedy przygotowujemy jajka, na patelni rozpuścić masło z pastą tahini. Doprawić papryką.

Gotowe jajka przełożyć na jogurt.

Polać przygotowanym masłem, posypać płatkami chili i posiekaną natką pietruszki.

4 komentarze

  1. Ciekawie to wygląda 🙂

  2. Mi też przepis tez przypadł do gustu i to bardzo mocno. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  3. super pomysł, biorąc pod uwagę że u nas jajka na śniadanie są prawie codziennie tylko w różnych odmianach, to zapisuję sobie Twój przepis do wypróbowania 🙂

  4. Oka w rosole czyli KaFka gotuje

    Świetny przepis, na pewno wypróbuję!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.