Czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny.
Ciasto:
Krem:
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając.
Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować.
Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować.
Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i jogurt i miksować do czasu połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części.
Środek przełożyć większością kremu.
Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny.