Ciasto z kremem i malinami

Ciasto z kremem i malinami 2

Czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 275 g cukru

Krem:

  • 250 g zimnej śmietany 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: maliny na wierzch ciasta (ok. 250 g)

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając.

Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować.

Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować.

Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i jogurt i miksować do czasu połączenia składników.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC.  Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Ciasto z kremem i malinami

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części.

Środek przełożyć większością kremu.

Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny.

Ciasto z kremem i malinami 3

Dodaj komentarz